Triple Sec – liköressens
Triple Sec är en likör som är ofärgad och näst intill vattenklar med frisk och fruktig smak från apelsin och citrus. Typiskt för Triple Sec är att den har en tämligen hög alkoholhalt i jämförelse med många andra likörer. Triple Sec har en påfallande doft av sin sötma samt syrlighet med en dominant ton av citrusskal. Smaken används vanligtvis i olika drinkar, men kan ibland ersättas av Cointreau.
Triple Sec finns även som sockerfri liköressens i Gert Strand ABs utbud. För många är det otänkbart med sockerfri likör eftersom sötman i likör är så markant och karaktäristisk. Men att sockerfri likör skulle sakna sötma är en felaktig uppfattning.
Istället för socker använder sig Gert Strand AB av sukralos i sin essens. Varför? Det finns två goda skäl. Det ena är att sukralos är fritt från kalorier vilket givetvis är fördelaktigt för de som tänker på figuren. Den sockerfria liköressensen passar även utmärkt för diabetiker, vilket har varit en av baktankarna med produkten. Det är nämligen så att sukralos är ett förträffligt sockersubstitut åt diabetiker.
Tvärtom från socker så utsöndras sukralos hastigt i kroppen utan att brytas ned. Sockernivån i kroppen hålls därför på en jämn nivå när kroppen inte ges någon energitillförsel. Ytterligare en fördel är att sukralos är vattenlöslig vilket får konsekvensen att ämnet ej lagras i den organiska vävnaden hos människan.
Sukralos är ett syntetiskt ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Ämnet framställdes för första gången 1976 och har kommit att användas successivt i rytm med att ämnet blivit godkänt som sötningsmedel. Det var först 1994 som sukralos blev godkänt i EU. Andra ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.
Att mixa sin egen likör är både smidigt, simpelt och går hastigt. Flera som testat denna metod går sällan tillbaka till att köpa färdiga likörer. Därutöver är sockerfri liköressens som har smak av Triple Sec minst lika söt i smaken som vanliga likörer.
Det otvivelaktigt ultimata är att mixa essensen med okryddat brännvin som har en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Vad beträffar Triple Sec så kan man med fördel välja brännvin med en alkoholhalt betydligt högre än 15 %. Genom att inte mixa essensen med kryddat brännvin slipper man riskera obehagliga överraskningar. Därmed inte sagt att det går att finna alldeles fantastiska smakkombinationer, men det resulterar ju inte i klassisk Triple Sec – likör. För övrigt går det utmärkt att blanda essensen med vodka ifall man är ute efter en starkare likör.
När man blandar sin Triple Sec- likör så behöver man först och främst en tom flaska som rymmer 750 ml. Däri häller man sin sockerfria essens för att därefter blanda i tre fjärdedelar med alkohol. Flaskan ska sedan skakas redigt. Fortsättningsvis häller man i den kvarvarande mängden av spriten och skakar flaskan ytterligare en gång. När man har en färdigblandad flaska likör är det centralt att låta smakerna förenas på bästa sätt. Således ska flaskan få stå några dagar så att likören blir så god och smakrik som möjligt. En färdigblandad likör kan drickas som den är eller blandas i drinkar.
Vill man testa smaken utan att blanda en hel flaska går det utmärkt att i en första omgång blanda en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.