Sötningsmedel för att få god söt smak fast på ett nyttigt vis
Många kan aldrig ens tänka sig ett liv förutan att ha möjlighet att söta.
Vill man inte gå upp i vikt finns det många olika alternativ att välja mellan idag. Sackarin är ett bra exempel på ett medel som ger den söta smaken som man kan ta med gott samvete.
Utvecklingen går vidare, sackarin är icke mer det enda samt icke heller det bästa alternativet till att söta med.
Redan på 1800-talet upptäcktes sackarin som sötningsmedel och har seda dess använts att söta kaffe och te. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.
Detta är orsaken till att sackarin är så popis hos diabetiker. Själva sötningseffekten ligger på cirka 500 gånger mer än socker men inte alla som tycker om den metaliska, lite kemiska smaken.
Det finns dock andra alternativ och vill man använda ett bra sötningsmedel som smakar riktigt gott så kan man testa Sukralos som i stort sett är helt fritt från kalorier.
Sukralos ger också cirka 500 ggr sötare effekt och man kan dessutom hetta upp det så det är mycket lämpligt till bakning. Sukralos rena sockersmak kommer sig av att det är framställt av socker. Ett annat sötningsmedel är Cyklamat som är betydligt svagare än Sukralos.Ett sötningsmedel av olika salter och det har cirka 40 gånger mer sötningseffekt jämfört med socker.
Aspartam är ett annat mycket välkänt sötningsmedel uppbyggt av två aminosyror; Fenylalanin och Asparaginsyra. När ser en produkt som marknadsförs som “bantningssötmedel” eller sockerfri sötning är det förmodligen Aspartam den innehåller,
Ett problem med Aspartam är att den smakar kemiskt.
Några medel har blivit ordentligt populära eftersom de är helt naturliga
De senaste åren har det varit ganska mycket diskussioner om de articifiella sötningsmedlen, speciellt sackarin och Aspartam om eventuella bieffekter de kan ge för hälsan.
Så då Stevia (som också kallas sötflockel) släpptes på marknaden blev många glada.
Stevia säljs bland annat i form av sötströ som är som strösocker med den skillnaden att Stevia är så mycket nyttigare. Då man får en sötning som kan vara omkring 18 gånger sötare än vanligt socker.
Stevia kan ge en lätt och oangenäm bismak av lakrits som inte uppskattas av alla. Tillverkare av Stevia sötmedel har försökt att blanda i annat för att dölja bismaken, men det har inte lyckats så bra.
Erytritol är ett naturligt sötmedel som finns i päron och melon. Det både ser ut som och smakar som socker. Komme rpå andra pklats vad gäller smak efter Sukralos.
Liksom Sukralos är Erytritol svårt att hitta i butiker men båda finns online både på prisad och allt-fraktfritt.se.
Du ska stoppa i dig stora mängder av articifiella sötningsmedel för att det ska anses vara farligt.
Om du inte gillar stevia och andra naturliga alternativ så kan du definitivt använda kända preparat som sackarin och sukralos. Välj utifrån din smak så att du får smaken som trots allt är så viktig då man vill ersätta sockret med något bättre.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.