Prova att göra mousserande vin
Den som väljer att tillverka eget mousserande vin genom sedvanlig “Methode “Champenoise” kan uppleva det som en väldigt invecklad procedur.
Men det finns en alternativ metod som ger fantastiska resultat med ett minimum av möda.
Även mousserande vin kan göras från en mängd diverse material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att använda en god kvalitet alla druvor produkt för att tillverka champagne.
Innan vi startar bör jag nämna att det förekommer ett enklare sätt som också ger ett smakfullare vin. Inhandla en vinsats från hembryggning på denna länk från hembryggning.se, prisad.se eller liknande marknadsplats.
Du kommer att behöva en hydrometer innan du påbörjar brygga din ”champagne”.
Dessa kan inhandlas relativt billigt online.
Det är viktigt att utgångspunkten visar mellan 1,070 samt 1,080 och ej högre.
Dessutom behöver du ett grundläggande hembryggningspaket för de initiala bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (inte att blanda ihop med kronkorkar samt buteljeringshattar), eftersom de ska fungera som en preliminär tryckhållare.
Du behöver också en kapsyltång och en del hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne flera faser).
1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att producera vitt vin upp till slutet av jäsningen.
2) Så snart jäsningen har blivit färdig, använd hävert för att överföra vinet till en öppen hink.
Vinet bör helst vara lite grumligt, om inte tillägga lite jästsediment från botten av jäsningskärlet.
3) Gör en primitiv sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.
För att göra denna sirap, värm en blandning av en andel vatten samt två andelar socker (räknat på volym). Värm upp till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är uppnådd.
4) Rör om sockerlag, varsamt ändock grundligt, i vinet.
5)
Kommande steg är buteljering med hävert, flytta vinet direkt till champagneflaskor använd endast flaskor avsedda för mousserande viner, andra glasflaskor kommer inte att kunna handskas med det tryck som byggs upp.
6) Ställ flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader. Vinet bör vara klart nu med viss sediment på botten, om inte låt stå i ytterligare en månad eller tills det blir kristallklart.
Efter denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Detta kommer att hjälpa hålla ned jästen när du häller upp.
När flaskorna ska öppnas är en ömtålig operation där det mesta av innehållet kan spruta ut om du inte gör det på korrekt sätt.
Såvida du ej är en mästare på denna skicklighet kan detta möjligtvis vara ett gott tips:
Snabbhet är det mest betydelsefulla i denna operation om du vill behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som du även vinklar och avlägsna locket på flaskan.
Det tar lång träning att se till att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det nu finns något som kallas ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag har ej skrivit något om den vanliga vintillverkningen som behövs som grund till detta, alla tillbehör för detta hittar du lätt på nätet.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.