Dextros används effektivt till bryggning I hemmet
En central ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det ultimata är att skaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning och vinberedning.
Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter
Det tycks fortgå en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska nyttja då man vill brygga öl hemma. En del anser att det enbart är dextros som gäller ifall man vill få till en bra smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.
Om du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara förståndigt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara ingående med renligheten, att hålla orubblig temperatur och att jobba på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.
Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att debattera det där med korrekt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt balans genom att enbart ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker samt annat spännande.
Vad säger experterna om sockret och smaken?
Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.
Strösocker å andra sidan är en disackarid och utgör bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att uppnå de sista 2-3 %-en.
De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har minsann en aning annorlunda åsikter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt skänker öl som smakar cider medan andra säger att det här är nonsens.
En del anser att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass knapp att det minsann ej spelar någon roll.
Något man måste minnas är att ölet kan erhålla en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man sannerligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.
Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen blandning
Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså inte vara smart och ersätta med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som ej gör det.
Kom ihåg att de skilda delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod även kommer att manipulera resultatet. Om du följer ett recept och därpå får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan erhålla samma goda öl återigen. Du bör helst undfly att blanda på känsla.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.