Dextros används effektivt till bryggning I hemmet
Dextros brukar tjäna som en betydande ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det bästa är att skaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning och vinberedning.
Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter
Det tycks pågå en bestående debatt om vilket socker som man ska använda då man vill brygga öl hemma. En del anser att det endast är dextros som gäller om man vill få till en bra smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.
Om du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara klokt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noggrann med renligheten, att hålla stabil temperatur och att jobba på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.
Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att diskutera det där med korrekt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt balans genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och koncentrera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker och annat spännande.
Vad säger experterna om sockret samt smaken?
Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.
Strösocker å andra sidan är en disackarid och utgör endast till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att uppnå de sista 2-3 %-en.
De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har faktiskt lite olika åsikter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt ger öl som smakar cider medan andra säger att det här är nonsens.
En del anser att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass knapp att det sannerligen inte spelar någon roll.
Något man tvingas minnas är att ölet kan erhålla en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är först när man faktiskt har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.
Hålla sig noga till receptet eller köra en egen blandning
Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och byta ut med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som icke gör det.
Kom ihåg att de skilda delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod likaså kommer att färga resultatet. Ifall du följer ett recept och efteråt får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan få samma goda öl återigen. Ifall du mixtrar en aning efter känsla så kan det bli svårare att upprepa samma lyckade konstellation åter.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.